Efter att ha varit anställd, främst som ansvarig, för logistik, planering och EDI på ett antal företag i 27 år, valde jag att starta ma-konsult osby år 2003. Då jag under flertalet år haft kontakter innom fordonsindustri, entreprenadmaskiner, automationsteknik, mm, har jag lärt mig vad bra rutiner, god ordning och effektivisering betyder.

Lean kan ibland tyckas vara för storföretag, men mycket av tankessätten och verktygen kan effektivisera även mindre företag till ökad lönsamhet. De konsultfirmor som arbetar med Leanprojekt, synes inte vara så intresserade av dessa småföretag, utan verkar har fullt upp med de större. Många småföretag tjänar pengar och ser inte möjlighterna att med ganska små medel öka sin vinst. Först när antingen lönsamheten minskar (ofta med ökande logistik/lagerkostnader), eller kunderna tröttnar på dålig leveransförmåga, behövs hjälp för att se möjligheter. Man är hemmablind och tycker att det är bra, men som utomstående har vi andra ögon.

En analys av nuläge och råd för att förändra, behöver inte kosta så mycket och har ganska kort payoff tid. Att starta upp projekt, för att skapa ordning, korta ställtider, förbättra logistiken med egen personal kostar bara lönekostnaden, en konsultfirma blir som regel mycket dyrare. Att då anlita en mindre konsultfirma som deltager i projekten ger externa ögon, erfarenhet och kontaktnät, samtidigt som det oftast blir lättare att hålla projekten levande.

Även att byta eller anskaffa affärs-(mps) system kan vara besvärligt. Man är inte bekant med marknaden och vad som skulle passa, lätt att fastna i alltför krävande system och med dyrare kostnader än man tänkt. Bara att fundera genom en kravspec kan med fördel bollas med en utomstående. Vi är helt oberoende och har inte krav att "sälja" någons system, men har ett ganska stort kontaktnät med programvaruhus och kan kolla runt utan att de vet vem vi jobbar med.

Mina erfarenheter som anställd kommer från gjuteri, bearbetningsindustri, montering, lager.
Har utbildning inom MPS, Supply Chain Management, Demand Chain, TQM, Projektstyrning, Lean grunder, Logistikbedömning.
Är väl bekant med ISO 9000, ISO 14000, TS 16949, VMI, mm.

Föreläser i olika delar av logistik, supply chain, beredning, informationsflöden, produktion, mm vid YH och KY utbildningar.

Kan även erbjuda musikunderhållning, läs mer under tjänster.